ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ

Το τοπικό πάχος αποτελεί ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Το οποιοδήποτε σώμα ένα υπερβεί το δικό του οριακό σημείο υπέρβασης βάρους ξεκινάει τη δημιουργία δυσμορφιών σε ένα ή περισσότερα σημεία στο σώμα ή το πρόσωπο.  Στην προσπάθεια για αντιμετώπιση του, επιστρατεύονται μία σωρεία μέσων, ορθόδοξων και ανορθόδοξων. Εξαντλητικές δίαιτες, γυμναστική, κρέμες μασάζ και διαφορά άλλα αναποτελεσματικά «γιατροσόφια». Στην καλύτερη περίπτωση αυτό που μπορούμε να κερδίσουμε από όλη αυτή την προσπάθεια είναι η στροφή σε ένα πιο υγιεινό τρόπο ζωής, στη χειρότερη έχουμε καταστρέψει το μεταβολισμό μας, με τις αλλεπάλληλες δίαιτες, και την ψυχολογία μας όταν βλέπουμε ότι τίποτα δεν βοηθάει ουσιαστικά. Υπάρχουν περιπτώσεις, κυρίως νεαρών ατόμων που οδηγούνται σε ακραίες διατροφικές πρακτικές, στα όρια της «ανορεξίας», που παρά τις προσπάθειες τους, το τοπικό πάχος δεν μπορεί ούτε να αντιμετωπιστεί ούτε να κρυφτεί.

Ας δούμε όμως τι είναι το τοπικό πάχος. Είναι οι γονιδιακά προδιαγεγραμμένες αποθήκες στο σώμα του πάσχοντος. Και δυνητικά είμαστε όλοι «πάσχοντες» , γιατί ο κάθε ένας μας έχει και μία περιοχή στο σώμα του που αποθηκεύει ευκολότερα τα αποθέματα του λίπους του

Σε κάποιους μπορεί να είναι η κοιλιά, σε άλλους το πιγούνι και τα μάγουλα, σε κάποιους άλλους οι μαστοί, τα μπράτσα, η περιφέρεια, οι μηροί, τα γόνατα. Δυνητικά λοιπόν μπορεί να είναι οποιαδήποτε περιοχή του σώματος αυτή η λιποαποθήκη στην οποία πρώτα και περισσότερο θα εναποτίθενται το λίπος.

Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για αυτό; Οπωσδήποτε πρέπει να υιοθετήσουμε ένα υγιεινό τρόπο ζωής που να περιλαμβάνει σωστή διατροφή και κάποια μορφή άθλησης, αυτή που ταιριάζει στον κάθε ένα ανάλογα με την προσωπικότητα του και τον τρόπο ζωής του. Ο συνδυασμός αυτών των δύο θα ωφελήσει συνολικά τον οργανισμό μας και θα συμβάλουν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Όμως όσο σημαντική και να είναι η σωστή διατροφή και άθληση δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του τοπικού πάχους, κυρίως στις περιπτώσεις που αυτό είναι εξεσημασμένο. Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που όσο και αν αδυνατίσει κάποιος, όσο σκληρή γυμναστική και αν κάνει, δεν μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Στις περιπτώσεις αυτές η αισθητική ιατρική με τη βοήθεια ιατρικών σκευασμάτων και μηχανημάτων μπορεί να δώσει λύση, με προυπόθεση βεβαίως τη γνώση και την εμπειρία του Πλαστικού Χειρουργού, που καθορίζει, επιβλέπει και ελέγχει ιατρικά κάθε στάδιο της θεραπευτικής διαδικασίας.

Στις πιο εξεσημασμένες περιπτώσεις ή στις περιπτώσεις που απαιτείται άμεση λύση, η πλαστική χειρουργική  είναι η μοναδική λύση για οριστικό αποτέλεσμα. Οι χειρουργικές επεμβάσεις που πραγματοποιούνται για το σκοπό αυτό, περιλαμβάνουν πολύ μικρές τομές,  που στις περισσότερες  περιπτώσεις, είναι αόρατες γιατί είναι καλά κρυμμένες στις φυσικές πτυχώσεις του δέρματος. Οι επεμβάσεις αυτού του τύπου είναι απόλυτα ασφαλείς, ανώδυνες ενώ τα αποτελέσματα τους είναι άμεσα και μετρήσιμα.

Τέτοιες επεμβάσεις είναι:

  • Η λιπογλυπτική σώματος κατά την οποία η παρέμβαση γίνεται με σε πολλά σημεία με τομές λίγων χιλιοστών σε «κρυφά σημεία».
  • Η κοιλιοπλαστική, στις περιπτώσεις που υπάρχει χαλάρωση και συσσώρευση λίπους, στην κοιλία, και η τομή πραγματοποιείται με τομή στην περιοχή του μπικίνι, όμοια με εκείνη της καισαρικής.
  • Στα μπράτσα, όπου συχνά συνδυάζεται λιπογλυπτική με βραχιονοπλαστική, οι τομές που υπάρχουν είναι κρυμμένες στη μασχάλη.
  • Η λιπογλυπτική μηρών και γλουτών, σε συνδυασμό, με ή χωρίς πλαστική μοιρών, οι τομές που γίνονται βρίσκονται κρυμμένες στις φυσικές πτυχές της μηροβουβωνικής χώρας και καλύπτονται από το εσώρουχο.
  • Το ίδιο συμβαίνει και στις περιπτώσεις της γυναικομαστίας, και κατά την επέμβαση αυτή με μικρές τομές, της τάξεως λίγων χιλιοστών σε κρυφά σημεία, με ειδικό μηχάνημα αδειάζει ο μαστός και επανέρχεται στη σωστή του θέση και διάσταση χωρίς εμφανή σημάδια.

Σήμερα, που η επιστήμη και οι χειρουργικές τεχνικές έχουν αναπτυχθεί στο βαθμό της ανώδυνης και άμεσης αποκατάστασης, η αντιμετώπιση και η οριστική απαλλαγή από το τοπικό πάχος δεν αποτελεί πια μία ιδεατή κατάσταση αλλά μια πραγματικότητα εφικτή και πρόσβαση από όλους.