Η ΝΟΣΟΣ ΤΟΥ 21ΟΥ ΑΙΩΝΑ

Η παθογόνος παχυσαρκία έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως η μάστιγα του 21ου αιώνα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τη χαρακτηρίζει ως νόσο λόγω των επιπτώσεών της στην υγεία, στην ικανότητα για εργασία, στην κοινωνικότητα, στην ποιότητα και διάρκεια ζωής. Η παχυσαρκία είναι ένα φαινόμενο του σύγχρονου τρόπου ζωής. Κι ενώ παραπάνω από το μισό του πληθυσμού της γης λιμοκτονεί, στις αναπτυγμένες χώρες ένα μεγάλο ποσοστό οδηγείται στην παχυσαρκία, δηλαδή στη μη φυσιολογική ή υπερβολική συσσώρευση σωματικού λίπους, κυρίως από τον συνδυασμό χρόνιας πρόσληψης ανθυγιεινής τροφής και έλλειψης φυσικής δραστηριότητας. Το ζήτημα της παχυσαρκίας έχει απασχολήσει διάφορους επιστημονικούς κλάδους που ασχολούνται με τον άνθρωπο: την ιατρική, την ψυχολογία, τη διατροφολογία, την κοινωνιολογία. Στόχος τους είναι να βοηθήσουν το παχύσαρκο άτομο να απαλλαγεί από το συσσωρευμένο λίπος είτε με κατάλληλη διατροφή και άθληση είτε μέσω χειρουργικών επεμβάσεων είτε με συνδυασμό όλων των παραπάνω.

 

ΧΑΡΤΗΣ ΠΑΧΥΣΑΡΚΙΑΣ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Η Πλαστική Χειρουργική & Αισθητική Ιατρική διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε όλες τις διαστάσεις της παθογόνου παχυσαρκίας, καθώς δίδουν οριστικά αποτελέσματα σε λειτουργικά και αισθητικά προβλήματα, διαμέσου επεμβατικών, αλλά και μη επεμβατικών μεθόδων.

Η παχυσαρκία, ακόμα και στις περιπτώσεις που έχει αντιμετωπιστεί με χειρουργικές μεθόδους, όπως βαριατρικά χειρουργεία, αφήνει ανεξίτηλα σημάδια στο σώμα και στη ζωή των ασθενών. Έτσι, ενώ έχουμε μια σαφή βελτίωση της εξωτερικής εικόνας, κυρίως με την επιλογή κατάλληλης ένδυσης, και ο ασθενής έχει απαλλαγεί από άλλα προβλήματα υγείας, συχνά δεν μπορεί να απολαύσει την καινούρια του ζωή. Η πραγματική του εικόνα μπροστά στον καθρέφτη, με τα προβλήματα εκτεταμένης χαλάρωσης και πλαδαρότητας, δεν τον ικανοποιεί και, συνήθως, δεν αντιστοιχεί στην πραγματική του ηλικία. Η χαλάρωση σε κάποιες περιοχές, όπως στην κοιλιά, στα μπράτσα, στους μαστούς και μηρούς, μετά από τις αλλεπάλληλες αυξομειώσεις βάρους ως και το καθολικό χάσιμο των κιλών, είναι μη αναστρέψιμη και η πλαστική αποκατάσταση αποτελεί τη μοναδική οριστική λύση.

Η Πλαστική Χειρουργική με την εφαρμογή σύγχρονων χειρουργικών τεχνικών μπορεί να εξασφαλίσει την άμεση κινητοποίηση του ασθενούς και την επιστροφή του στις καθημερινές του δραστηριότητες σε ελάχιστο χρόνο, επιτρέποντάς του να ζήσει τη ζωή που του αξίζει. Για τους παχύσαρκους ασθενείς οι επεμβάσεις Πλαστικής Χειρουργικής δεν αποτελούν πολυτέλεια ούτε απευθύνονται στη ματαιοδοξία ή στη φιλαυτία τους, αλλά ανάγκη, γιατί συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών – σε σωματικό και ψυχολογικό επίπεδο.