ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

Ο κανόνας των μικρών και συχνών γευμάτων είναι πολύτιμος. Προσπαθήστε τα γεύματα σας να είναι ομοιόμορφα κατανεμημένα μέσα στην ημέρα και αποφύγετε τα μεγάλα κενά. Με αυτό τον τρόπο θα αποφύγετε να καταναλώσετε υπερβολικές ποσότητες σε ένα μόνο γεύμα και ταυτόχρονα θα βοηθήσετε στην καλύτερη ρύθμιση των μεταβολικών παραμέτρων του οργανισμού σας.

Προσπαθήστε να έχετε ποικιλία στα γεύματα σας, είναι ο πιο εύκολος τρόπος να καλύψετε όλες τις θρεπτικές σας ανάγκες. Ο οργανισμός μας χρειάζεται πολλά και διαφορετικά θρεπτικά συστατικά για διατηρηθεί υγιής και κανένα τρόφιμο δε μπορεί να τα παρέχει όλα. Επιπλέον η ποικιλία ωφέλιμων τροφών, σε ισορροπημένη ποσότητα, μας επιτρέπει να εντάσσουμε ενδιαφέροντα γευστικά ερεθίσματα στη διατροφή μας και κατ’ επέκταση μας απομακρύνει από λανθασμένες διατροφικές επιλογές. Αντίθετα, η μονοτονία στη διατροφή μας σταδιακά θα μας οδηγήσει στην κατανάλωση τροφών πλούσιες ίσως σε γεύση αλλά βλαπτικές για τον οργανισμό μας.

Τρώτε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα. Αποτελούν βασική πηγή βιταμινών, ιχνοστοιχείων και διατροφικών ινών.

Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, διαφόρων χρωμάτων, σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο:
Εξασφαλίζει την αναγκαία πρόσληψη καλίου και αντιοξειδωτικών και συμβάλει στην πρόληψη της υπέρτασης.
Έρευνες έχουν δείξει ότι συμβάλουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και του μαστού.
Τα φρούτα και τα λαχανικά εμφανίζουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και δρουν ενάντια στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, προλαμβάνουν την εμφάνιση εμφράγματος, εγκεφαλικών και άλλων καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες. Οι βιταμίνες C,E και τα β-καροτενοειδή των φρούτων και των λαχανικών συμβάλουν στη διατήρηση της ελαστικότητας και της ζωντάνιας του δέρματος.
Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς σε φυτικές ίνες και τις λίγες θερμίδες που περιέχουν, συμβάλλουν στον έλεγχο του σωματικού βάρους και στη βελτίωση της κινητικότητας του εντέρου.
Βοηθούν στην ενίσχυση της άμυνα του οργανισμού και μας καθιστούν λιγότερο ευάλωτους σε λοιμώξεις και ασθένειες.
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει τη συμβολή των φρούτων και των λαχανικών στη «διατήρηση» της μνήμη μας. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχονται σε αυτά εμφανίζονται να συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας αλλά και στην καθυστέρηση εμφάνισης εκφυλιστικών νόσων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Μην αφήνεται τον εαυτό σας να έχει μεγάλες αυξομειώσεις στο βάρος. Το μέτρο είναι η καλύτερη προσέγγιση στην διατροφή, όχι υπερβολές αλλά όχι και υπερβολική προσοχή.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όσο αυξάνονται οι φορές που το σωματικό βάρος έχει σημειώσει σημαντικές αυξομειώσεις, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες το άτομο να σταθεροποιηθεί σε ένα ιδανικό για αυτό βάρος.

Οι μεγάλες και συχνές αυξομειώσεις του σωματικού βάρους, που συχνά θα δούμε να αναφέρεται ως «φαινόμενο γιο-γιο» ή «ασανσέρ», προκαλεί τόσο ψυχολογική όσο και σωματική καταπόνηση. Η συχνή αυξομείωση βάρους αναγκάζει το καρδιαγγειακό σύστημα να προσαρμόζεται διαρκώς σε νέες καταστάσεις θρέψεως με αποτέλεσμα τη σημαντική καταπόνηση του, το ίδιο ισχύει και για το μυοσκελετικό μας σύστημα και κυρίως τις αρθρώσεις, οι οποίες συνεχώς οφείλουν να προσαρμόζονται σε νέα μεγέθη φόρτισης βάρους.

Έχει παρατηρηθεί ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των ατόμων που μετά από κάποιο πρόγραμμα διατροφής επιστρέφουν στο προηγούμενο βάρος τους ή και περισσότερο, είναι γιατί μετά την επίτευξη του στόχου τους, επιστρέφουν στις διατροφικές εκείνες συνήθειες που τους οδήγησαν στην αρχική αύξηση των κιλών του: Αρχίζουν να τρώνε «όπως πρώτα», παραλείπουν το πρωινό γεύμα, καταναλώνουν λιπαρά σνάκ, μεταξύ των γευμάτων, μειώνουν ή παραλείπουν την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Ταυτόχρονα, μειώνουν ή σταματούν την όποια φυσική δραστηριότητα και άσκηση είχαν ξεκινήσει.

Αν επιθυμούμε να διατηρήσουμε ένα σταθερό, ιδανικό για εμάς βάρος, σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε τη σωστή διατροφή τρόπο ζωής, χωρίς υπερβολές, στερήσεις και ακρότητες, και να εντάξουμε στην καθημερινότητα μας την φυσική δραστηριότητα και άθληση που ταιριάζει στον τρόπο ζωής μας, έτσι ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της και όχι προσωρινή προσθήκη μόνο όταν παρατηρούμε το βάρος μας να αυξάνεται.

Πίνετε άφθονο νερό. Αποτελεί το συστατικό της ζωής και βοηθάει σχεδόν σε κάθε λειτουργεία του οργανισμού , από την πέψη μέχρι την καλή εικόνα του δέρματος. Το νερό έχει την ικανότητα να ενυδατώνει τόσο τον οργανισμό όσο και την επιδερμίδα, αυξάνει τις καύσεις και συμβάλλει στην επιτάχυνση του μεταβολισμού ενώ δεν έχει καθόλου θερμίδες. Οι διατροφολόγοι συμβουλεύουν να καταναλώνουμε περίπου 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα, περίπου 6-8 ποτήρια δηλαδή. Έχει υποστηριχθεί ότι δεν πρέπει να περιμένουμε να διψάσουμε για να πιούμε νερό, γιατί όταν ο οργανισμός μας δώσει την ένδειξη ότι χρειάζεται νερό, έχει ήδη αφυδατωθεί. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που παραπονιούνται ότι ενώ ξέρουν ότι πρέπει να πίνουν νερό εν τούτοις δεν τα καταφέρνουν. Πρέπει να σημειωθεί ότι μπορούμε να ενυδατώσουμε τον οργανισμό μας και από άλλες πηγές, όπως τα τρόφιμα, τα λαχανικά, οι φυσικοί χυμοί από φρούτα και λαχανικά καθώς και ροφήματα βοτάνων. Αντίθετα οι καφέδες, τα αναψυκτικά και το αλκοόλ, όχι μόνο δεν συμβάλλουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας αλλά συντελούν στην πιο γρήγορη αφυδάτωση και προσθέτουν αρκετές βλαπτικές ουσίες και τοξίνες.

Έχει καταγραφεί ότι η κατανάλωση άφθονου νερού βοηθάει σημαντικά στην αντιμετώπιση διαφόρων ασθενειών, όπως για παράδειγμα η δυσκοιλιότητα, η πέτρα στα νευρά ενώ έχει παρατηρηθεί ότι προλαμβάνει, ως ένα βαθμό, και τις ουρολοιμώξεις. Σχετικές μελέτες έχουν δείξει ότι το νερό βοηθάει και στην πρόληψη αρκετών μορφών καρκίνου, αφού επιτρέπει να γρήγορη απομάκρυνση από τον οργανισμό των καρκινογόνων ουσιών. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης, μελέτη του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερο από έξι ποτήρια νερό είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν.

Η κάλυψη των πρωτεϊνικών μας αναγκών συμβάλει τόσο στην αποφυγή της μείωσης του μεταβολικού ρυθμού όσο και της μυϊκής μάζας.

Οι πρωτεΐνες αποτελούν το βασικό δομικό στοιχείο όλων των κυττάρων, των αντισωμάτων, των ενζύμων και των περισσοτέρων ορμονών του οργανισμού μας.

Δεν έχουμε όλοι τις ίδιες πρωτεϊνικές ανάγκες. Η ηλικία, το είδος της εργασίας μας, η ένταση και το είδος της φυσικής μας δραστηριότητας, η συνολική θερμιδική πρόσληψη, η θερμοκρασία του περιβάλλοντος αλλά και παθολογικές καταστάσεις (όπως πχ κάποιες λοιμώξεις) είναι ορισμένοι από τους παράγοντες που επηρεάζουν τις πρωτεϊνικές μας απαιτήσεις.

Τα τρόφιμα τα οποία αποτελούν βασικές πηγές πρωτεϊνών είναι κυρίως ζωικής προέλευσης όπως, κρέας, ψάρι, πουλερικά, αυγά και γαλακτοκομικά. Υπάρχουν όμως και φυτικές πηγές πρωτεϊνών όπως τα όσπρια και τα μανιτάρια.